Az Apple egy csapat orvosbiológus mérnököt bérelt fel, hogy szenzortechnológiai fejlesztéseikkel megvalósítsák a néhai cégalapító Steve Jobs elképzeléseit.
Hirdetés
 

A legnagyobb titokban akarták tartani az Apple újabb, nagy dobásnak ígérkező projektjét, ami a jól jövedelmező konzumer kütyük után egy egészen más, professzionális területen, az e-egészségügyben tenné próbára a fejlesztőket. A titok, azonban már úgy tűnik, nem marad egészen titok. A CNBC-nek legalábbis sikerült három, a témához közelálló belső embertől jó néhány alapinformációt megtudni, akik elárulták az amerikai tévétársaságnak, hogy az  Apple nemrégiben egy komplett orvosbiológiai mérnök csapatot bérelt fel.

Egy komplett részleg dolgozik rajta

Ők egy olyan orvostechnikai újításban vesznek részt majd, amit még az egykori társalapító Steve Jobs dédelgetett: a szakemberek a cukorbetegség kezelését segítő érzékelőket fejlesztenek. Hírek szerint a mérnökök egy hasonlóan titkos, a cég székhelyéhez közeli Palo Altó-i irodában dolgoznak. A projektről további részletek egyelőre nem szivárogtak ki.   

Az ügyletre épp abban az időben derült fény, amikor már egyre világosabban látszik a gyógyszeripar és a technológiai ipar összeborulása. A két ágazat vállalkozásai igyekeznek az erőiket egyesíteni, hogy a modern kor elvárásainak megfelelő válaszok születhessenek a krónikus betegségek megfelelő kezelésére.

Központi kérdés ma már, hogyan lehet a csúcstechnológiai eszközöket ezek szolgálatába állítani, a biológiát hatékonyan kombinálni a szoftverrel és a hardverrel, hogy az elvezessen a medicinák egy teljesen újszerű világába, amit úgy hívunk, hogy bioelektronika. Természetesen ebben az esetben sem csak jótékonyságról van szó: az egyre öregedő jóléti társadalmakban az egészségügyi technológiai fejlesztések komoly profitközpontot jelenthetnek a megfelelő termékekkel előálló cégeknek.

Mások is jó üzletet látnak az e-egészségügyben

Tavaly a GlaxoSmithKline és a Google anyavállalata az Alphabet jelentette be a közös cégüket, amelyet az egyes idegi megbetegedések kezelésére alkalmas bioelektronikai készülékek marketingjére hoztak létre.

Hogy mennyire lehet hasznos a bioelektronika olyan súlyos betegségek kezelésében, mint a rheumatoid arthritis vagy az étvágy csökkentése a kórosan elhízottak esetében, arra is már működő példával szolgálnak az ugyancsak amerikai a Setpoint Medical és az EnteroMedics biotechnológiai cégek.
 

A cukorbetegség kezelésével kapcsolatos e-health technológiák 2016-os forgalma (millió dollár)

forrás: statista.com
 

A bioelektronika pályáján azóta egyre több vállalat igyekszik „játékhoz jutni”, a korai madarak közé sorolható a Medtronic, a Proteus Digital Technology, a Biogen, de ott van az egyik legnagyobb európai játékos a Sanofi is.

És, hogy mennyire nagy üzletnek ígérkezik a cukorbetegség 21. századi, már a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó kezelése? Nemzetközi felmérések szerint tavaly csak az USA-ban 265 millió dollárt költöttek el a diabétesz kezelését szolgáló e-health megoldásokra. Az Európai Unióban is legalább 5 nagyobb projekt foglalkozik a témával. A megoldások között megtalálható egy olyan is, ami mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével foglalkozik. ( A hasnyálmirigy inzulintermelő képességének a csökkenése vezet a cukorbetegség leggyakoribb, 2-es típusú fajtájának a kialakulásához.)

Európán belül eddig a legtöbbet, közel 31 millió dollárnak megfelelő összeget Németországban költ az egészségügy és a betegek a cukorbajt kezelő technikai megoldásokra, de Nagy-Britanniában is mintegy 12 millió dolláros üzletnek bizonyultak tavaly a kór e-egészségügyi megoldásai.  

Piaci hírek

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.