Már az első negyedév végén bevezethetik a svéd vállalat papírjait a New York-i tőzsdére.

Beadta a nyilvános részvénykibocsátáshoz szükséges dokumentumokat a svéd Spotify, így akár az első negyedév végén már tőzsdére is mehet – éretsült a CNBC. A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a folyamatot az a per sem fogja befolyásolni, amelyben egy zenei kiadó 1,6 milliárd dollárt követel a mintegy 60 millió előfizetővel rendelkező vállalkozástól.

Tavasy óta nyílt titok

A zenei szolgáltató nyilvános részvénykibocsátása egy ideje nyílt titok. Már tavaly tavasszal arról írt a gazdasági lap, hogy akár 2017 negyedik negyedévében is megléphetik a tőzsdére menetelt, amihez a Morgan Stanleyt, a Goldman Sachsot és az Allen & Co.-t vonták be tanácsadónak.

Információk szerint az iratok megérkeztek az amerikai tőzsdefelügyelethez, de arról még nem tudni, hogy a SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) elbírálta-e a kérelmet. A CNBC úgy tudja, hogy a svédek nem ún. elsődleges tőzsdei kibocsátásban (IPO – Initial Public Offering) gondolkodnak, hanem a direct listingben, amely egy viszonylag új bevezetési forma. Ez utóbbi esetében nincsenek olyan befektetők, akiknek van előzetes jegyzési joguk egy meghatározott árfolyamon, mert mindenki csakis nyílt kereskedésben, a tőzsdén vásárolhat részvényt annyiért, amilyen áron hozzájut (itt olvasható a direct listing részletesebb magyarázata).

A 2006-ban alapított vállalatnak ma már több mint háromezer alkalmazottja van. Értéke a Wall Street Journal adatbázisa szerint 10 milliárd dollár, de egyesek szerint ennél jóval többet is érhet: az elmúlt pár hónapban – nem függetlenül a tőzsdére meneteli tervektől – állítólag 19 milliárd dollárra értékelődött fel.

 
Spotify Revenue 2009-2016
Infogram


Startupként is igencsak népszerű befektetési célpont volt: a Crunchbase adatbázisa szerint eddig 17 körben több mint 2,7 milliárd dollár tőkét tudott bevonni. De jó helyre ment a pénz: a vállalat még tavaly is 40 százalék fölötti bevételnövekedést tudott felmutatni. Bár a cég folyamatosan veszteséget termelt, az mindig is a kezelhető szinten maradt (lásd a grafikont).

Egy nagy per sem probléma

Azért vannak még izgalmak. Szinte a tőzsdére lépés hírével egy időben egy jelentős kiadó, a Wixen Music Publishing beperelte a Spotifyt: a kiadó a szerzői jogok megsértése miatt 1,6 milliárd dollárt követel a svédektől. (A kiadó birtokolja többek között Tom Petty, Neil Young, Missy Elliott, Santana és The Doors jogait is.)

A Spotifynak korábban is voltak vitái a kiadókkal, de azokat igyekezett rendezni még a tőzsdére lépés előtt. Hosszabb távú szerződéseket kötött például a legnagyobb kiadókkal, többek között a Universallal, a Sonyval és a Warnerrel is. Tavaly egy a mostanihoz hasonló jogi vitát peren kívül megállapodással próbált lezárni, akkor 43 millió dolláros kártérítést ajánlott a jogtulajdonosoknak.

A Vixen keresetében egyébként azt sugallja, hogy a streamingszolgáltató által elérhetővé tett 30 millió zeneszám 21 százaléka esetében nem fizetett a szerzői jogokért.

Bár a perben óriási összeg forog kockán – legalábbis papíron –, szakértők szerint az ügy nem befolyásolja lényegesen a tőzsdére lépés menetrendjét.

Piaci hírek

Januártól új vezető irányítja az SAS Magyarországot

Loncsár Tibor lesz a magyarországi vállalatot közel 25 éve, alapításától vezető Musza István utóda.
 
Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.