Az online támadok automatikus, olcsó és nagyon gyors felismerésével kecsegtet John McAfee Sentinel névre hallgató megoldása.

Jó ideje ígérgeti már John McAfee annak az eszköznek a kifejlesztését, mely egy csapásra hackerbiztossá teszi a hálózatokat. Az utóbbi években több botrányba is belekeveredett szakember erre vonatkozó állításait kevesen vették komolyan. Viszont itt a nagy meglepetés: megérkezett a Sentinel rendszer.

Bedugja és megy

A 2500 dolláros, egyéves előfizetést is magába foglaló megoldás azt ígéri, hogy rekordgyorsan képes nyakon csípni a vállalati hálózatokba betolakodókat. A legtöbb szervezet esetében az elképzelt védett állapottal szemben az a valóság, hogy az online támadók már valószínűleg bent vannak a hálózaton. A Sentinel azonban képes észlelni az illegális bevándorlók nyomait, ahogy mind több és több információhoz próbálnak meg hozzájutni, vonzó célpontokat keresni. A hardveres eszközt minden alhálózathoz csatlakoztatni kell, ami ezt követően tulajdonképpen megfigyeli az adatforgalmat és gyanús tevékenységek után kutat. Kifinomult algoritmusai azonnal figyelmeztetik a rendszergazdákat, amint valami szokatlan eseményt észlelnek.

Voltaképp egyfajta mézesböndönről (honeypot) van szó. Leírása szerint amikor támadás alatt áll az adott hálózat, a Sentinel könnyen elérhető csaliként kínálja fel magát a hackereknek, amit egyszerű feltörni, gyengeségeit kihasználni. Mihelyst ez megtörténik, az eszköz azonnal értesíti SMS-ben és emailben a rendszerért felelős szakembereket.

Ezt követően azonnal cselekedhetnek a rendszergazdák. A Sentinel jelentősen csökkenti az észlelési időt, vagyis a támadónak optimális esetben nem marad sok ideje a hálózat felmérésére, a sebezhetőségek kiaknázására, adatok eltulajdonítására. Az eszköz által gyűjtött információk alapján az informatikus csapat megteheti a megfelelő lépéseket; dönthet arról, milyen ellenintézkedések szükségesek, így rövid idő alatt felszámolhatja a behatolást.

A rendszer nagy előnye, hogy out-of-the-box megoldást kínál: fejlesztőjének ígérete szerint csupán ki kell venni a dobozából, csatlakoztatni a hálózathoz, és máris teszi a dolgát. Egyszerű telepíthetőségét versenytásaihoz mért alacsony ára egészíti ki, így azok a jellemzően kis- és közepes méretű vállalatok is megengedhetik maguknak ezt a fajta védelmet, amelyek nem tudják megfizetni a nagyvállalati szintű biztonsági megoldásokat, de vágynak rá.

A kártyapakli méretű Sentinel McAfee állítása szerint nem befolyásolja a hálózati adatforgalom teljesítményét érzékelhetően. Keveset fogyaszt, így aktív hűtésre sincsen szüksége. Ventilátorok híján pedig hangtalanul teheti a dolgát.

John McAfee a saját vezetéknevéért pereskedik

Az első PC-s antivírus szoftver botrányhős névadója egy ideje ismét kiberbiztonsági céget vezet, amit a chipgyártó szerint legfeljebb Johnnak nevezhet el, McAfee-nek semmiképpen. McAfee a saját családnevét újabb vállalkozásainak elnevezésében is meg akarja jeleníteni, az Intel – vagyis a korábbi McAfee szoftverek és márkanév tulajdonosa – szerint azonban nincs joga hozzá, hogy John McAfee Global Technologiesra keresztelje a MGT Capital Investments nevű társaságot, amelynek jelenleg ő az ügyvezetője. Az MGT nem meglepő módon kiberbiztonsági területen mozog, ami érthető módon ki is verte az Intelnél a biztosítékot.

A 70 éves McAfee, aki időközben önjelölt törvényenkívüli és amerikai elnökjelölt-aspiráns is volt már, az MGT-vel külső tőkebevonásra támaszkodva biztonsági technológiákat vásárol fel, hogy az új kihívásoknak megfelelő védelmi megoldásokat fejlesszen a mobilok és más, személyi számítástechnikai eszközök felhasználói számára. A cég honlapja szerint ilyen lehet a D-Vasive kémprogram-elhárító alkalmazása és Demonsaw nevű, anonim és biztonságos fájlmegosztó platform.

Biztonság

Lehet, hogy éppen most tesszük tönkre a Föld mágneses mezejét

A műholdcsordákat tenyésztő űrvállalkozók eddig is sikeresen kiakasztották néhány tudományterület képviselőit, de úgy tűnik, hogy a sornak még messze nincs vége.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.