Limitált modell piacra dobásával ünnepli a negyed évszázadot a gyártó. Ami már nem az IBM.
Hirdetés
 

25 éve debütált az IBM első ThinkPadje, a 700C modell. Ugyan közben már megváltozott a cég a márka felett (a Lenovo felvásárolta a Kék Óriás laptopgyártó üzletágát), a kínaiak úgy döntöttek, hogy megünneplik a jeles alkalmat.

Kívül a megszokott formák, belül nagy teljesítmény

Ebből az alkalomból jelentették be a korlátozott számban elérhető Lenovo ThinkPad Anniversary Edition 25 névre keresztelt modellt. A laptop erősen retro kinézettel bír: hétsoros, háttérvilágítással rendelkező billentyűzetén megtalálhatók az évtizedes hagyomány jelei. Ennek köszönhetően kék színű lett az Enter gomb és természetesen a piros TrackPoint gomb is megtalálható rajta. Szemben a korai modellekkel, dedikált billentyűket kapott a hangerővezérlés és az állapotjelző LED-ek is újdonságnak számítanak ezen a felületen.

A gépházon belül természetesen nyoma sincsen a retrónak. Hetedik generációs Intel Core i7 processzor (egy 2,70 GHz-es órajelű, i7-7500U típus) dolgozik benne, 16 GB RAM mellett. A háttértár természetesen SSD, sebessége mellett kapacitására sem lehet panasz, hiszen az 512 GB minden, üzleti célú feladatra elegendő.

Dedikált videovezérlőt kapott az Nvidia GeForce 940MX "személyében", ez hajtja meg a 14 inches képátlóval bíró IPS kijelzőt. A display egyébként full HD-s felbontással rendelkezik és érintésérzékeny.
 


Csatlakozókból nincs hiány

Minden modern csatlakozási lehetőséggel ellátták a laptopot, így rendelkezik egy USB-C és három hagyományos USB kapuval, képes SD-kártyák olvasására és mini-Jack csatlakozók befogadására, ellátták HDMI porttal és az Ethernet csatlakozás lehetőségével is. Még ujjlenyomat-olvasó is került rá, megkönnyítve többek között a Windows 10-be való bejelentkezést. Utóbbiból a Pro változattal előre telepítetten kerül forgalomba a modell.

Természetesen nem hagyták ki belőle a vezetékmentes kapcsolódási szabványok támogatását sem. Így a 802.11ac Wi-Fi szabványú routerek mellett a Bluetooth 4.1 eszközökhöz is képes csatlakozni.

Érdekessége a 3 év garanciával rendelkező laptopnak, hogy két akkumulátor is található benne. Mindkettő 3 cellás, lítium-ionos technológiával készül, ám, míg az egyik fixen rögzített a gépházon belül, addig a másikat cserélhetőre tervezték a kínai mérnökök. Cserébe viszont egyáltalán nem lesz olyan nehéz, mint ahogyan azt a régi ThinkPadektől megszoktuk: a Lenovo állítása szerint mindössze 1,6 kilogrammot nyom a mérlegen a noteszgép.

Sajnos a sztereó, Dolby Audio Premium szabványt támogató hangszórókkal szerelt laptop csupán az Egyesült Államokban lesz elérhető, és ott is csak korlátozott ideig lehet megvásárolni. A márka 25. születésnapjára készített modell közel sem olcsó: 1900 dolláros áron kínálja a Lenovo online boltjában.

Mobilitás

Megint úgy meghekkelték a netet, hogy nem tudni, valóban meghekkelték-e

Merthogy egyáltalán nem biztos, hogy meghekkelték. Az is elképzelhető, hogy több nagy amerikai cég teljes adatforgalma egy ideig azért folyt át egy orosz szerveren, mert valaki bénázott.
 
Hirdetés

Üzleti sikerek az unalom ellen

A budapesti gasztroforradalom két jellegzetes vállalkozását, a Budapest Bakeringet és a Budapest Makeryt egy képzőművész alapította, ám a sikerhez nagy szükség volt a digitális technológia teremtette lehetőségekre is.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.