51 grammos hordozható SSD-ket mutatott be a Samsung, melyek akár 2 terabájt kapacitást is nyújthatnak.

Bemutatkozott a világ egyik legkisebb, akár 2 terabyte kapacitást is kínáló, hordozható SSD-je. A Samsung bábáskodásában létrejött T5 drive belépő tagja 250 GB tárhelyet kínál, ezt követik az 500 GB-os és 1 TB-os kiadások.

Nagyfelbontású filmek, másodpercek alatt

A mindössze 74×57×10 mm-es méretekkel és 51 grammos tömeggel bíró készülék a dél-koreai gyártó V-NAND típusú, 64 rétegből álló 3D flashmemóriájából épül fel, a gyors adatátvitel biztosításáról pedig az USB 3.1 második generációs csatolófelület gondoskodik. Ez, a gyártó ígérete szerint, akár 540 MB/s adatátviteli sebességet is lehetővé tesz (USAP módban). Vagyis egy teljesen teleírt SSD minden tartalma alig egy óra alatt lemásolható.

Közel ötször gyorsabb a drive a Samsung állítása szerint, mint a vállalat saját, 500 GB kapacitással bíró külső meghajtója. Egy 3 GB-os méretű, full HD felbontású film akár 7 másodperc alatt átmásolható, feltéve, ha a célpont rendszerben is van egy kellően gyors háttértár. Egy 4,8 GB-os, 4K-s UHD film pedig nagyjából 12 másodperc alatt juthat át az egyik drive-ról a másikra.

A korábbi, T1 hordozható SSD család kapacitásának felső határa 1 TB volt, és 32 rétegű V-NAND technológiával készült. Maximális adatátviteli tempója is lassabb volt utódjánál, legfeljebb 450 MB/s tempóval tudta másolni az adatokat.

Adatvédelem, kábelek és árak

A Samsung új eszköze természetesen nincsen híján a hardveres titkosításnak sem: ebből az AES 256 bites változatát használja. Ezt egészíti ki az igény szerint használható jelszóvédett hozzáférés; az adatok középtávú biztonságát pedig a három éves garancia szavatolja. A hibamentes működés idejének kiterjesztését segíti, hogy a meghajtó nagy mértékben ellenáll a külső behatásoknak (különösen egy mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezhez képest). A gyártó ígérete szerint akár 2 méter magasból való leejtést is ki kell bírniuk az eszközöknek.

Windows és Mac meghajtókkal rendelkezik a csomag, illetve része egy mobilalkalmazás is, melyet Google Play-ről lehet beszerezni Android telefonokhoz és tabletekhez. A kiegészítők listája nem túl bő, de pont elég: egy USB Type-C – C és egy Type-C – A kábelt tartalmaz a csatlakozási kompatibilitás végett.

És akkor jöjjön a feketeleves: a drive-ok természetesen nem olcsók. A 250 GB-os modell ára 130 dollár, az 1 TB-osé már 411, a 2 TB kapacitást nyújtó példányokat pedig 800 dollárért vesztegetik.

Piaci verseny

Vélhetően nem sokáig marad konkurencia nélkül a Samsung csúcsmodellje A Western Digital My Passport SSD-i jelenleg maximum 1 TB-nyi tárhelyet nyújtanak 90x45x11 mm-es fizikai méretekben. A szintén USB 3.1-es csatolófelülettel bíró versenytárs is kibír 2 méteres esést és ehhez is 3 év garanciát biztosít a gyártó. Az 1 TB-os modell valamivel olcsóbb, mint a frissen bejelentett, ezzel analóg kapacitást kínáló Samsung SSD-é: 400 dollárért lehet hozzájutni az Amazonon.

Konzumer tech

4K-s kijelzőt kap a Sony új csúcstelefonja

A legújabb Snapdragonnal felszerelt, OLED kijelzős készülék igazi kis erőgép lesz.
 
Hirdetés

Idén elstartol az 5G, még több fizetésre való kütyü jön a Telenor Research szerint

A Telenor Research kutatói egy csokorba gyűjtötték az idei év legmeghatározóbb fogyasztói trendjeit. Többek között debütáló 5G-t, kiterjesztett valóságra építő szolgáltatásokat és a mobiltárcák széles körű elterjedését várhatjuk 2018-tól.

Hirdetés

Nagy kihívás blockchain szakértőt találni, pedig már van rá igény

Ha kell, projekt alapon, ha kell, klasszikus fejvadász módjára közvetíti az itthon is nagy számban keresett informatikai szakértőket a Bluebird International Zrt.

Hogyan alakítják át a munkaerőpiacon bekövetkezett változások a HR-cégek tevékenységét? Milyen új eszközök és módszerek jelennek meg a fejvadászatban?

a melléklet támogatója a Bluebird

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.