Nagyvállalati igényekre szabta óriási kapacitású tárolóegységét a Western Digital.
Hirdetés
 

Kifejezetten a big data – és így természetesen a nagyvállalati ügyfelek – számára jelentette be legújabb háttértárát az amerikai gyártó. A WD Gold érdekessége, hogy igen nagy kapacitást kínál: a sorozatban elérhető akár 12 terabájtos tárterületű példány is.

Impozáns képességek, magas ár

A 3,5 inches, SATA csatlakozóval rendelkező, percenként 7200 forgásra képes lemezekkel szerelt tároló a gyártó állítása szerint minden ismertebb operációs rendszer – Windows, Windows Server, Linux, MacOS – legújabb változatával együttműködik. Tesztjeik szerint számos OEM gyártó visszaigazolta, hogy rendszerébe tökéletesen illeszkedik az új széria.

A meghajtó érdekessége, hogy úgynevezett Helioseal eljárással készül, melynek köszönhetően sokkal ellenállóbb a környezeti behatásokra, még a magas vibrációval járó helyzetekben is működőképes marad. A HGST leányvállalat által létrehozott technológia hélium alkalmazására alapul, ami a drive-okban levő lemezek forgatásáért felelős részegység és az írást, olvasást biztosító kar számára egyaránt nagyobb védelmet kínál. Emellett növeli az írási és olvasási műveletek pontosságát, ami elengedhetetlen az adatsűrűség további növeléséhez.

Megnövelt megbízhatóságának köszönhetően a vállalat elég magas, 2,5 millió órányi MTBF (Mean Time Before Failure) értéket adott meg termékéhez. Ez az egyik legnagyobb ilyen paraméter a Western Digital portfóliójában. Az alkalmazott RAFF technológia a vibráció káros hatásaitól védi a diszket, a Time Limited Error Recovery eljárás pedig a meghajtó meghibásodásából bekövetkező adatvesztés mértékét hivatott minimalizálni. Ezekre alapozva gond nélkül be is tudták vállalni az amerikaiak az öt év gyártói garanciát.

A 2-8 TB kapacitással kínált meghajtókban 128 MB-nyi gyorsítótár található. Dupla ekkora cache került a 8-12 TB-os modellekre. Az alkalmazott technológiai újításoknak azonban megkéri az árát a vállalat: a legolcsóbb változat átszámítva nagyjából 30 ezer forintba kerül, míg a 12 TB-os példányokért már bőven 200 ezer forint feletti összeget kell leszurkolni.

Storage, storage, storage...

Az adatmennyiség folyamatos növekedésével egyre fontosabbá válnak azok a módszerek, melyek betekintést, összegzést nyújtanak ebbe a halmazba, képesek mintafelismeréssel trendeket kimutatni vagy éppen megjósolni, nyilatkozta a termékbemutató kapcsán Brendan Collins, a Western Digital alelnöke. Collins szerint azon gazdálkodó szervezetek, akik hatékonyan képesek a cégük számára rendelkezésre álló óriási adatmennyiség felmérésére és a fontos információk kinyerésére, jobb üzleti döntéseket hoznak, ami összességében javítja az üzletmenetet, ezzel pedig versenyelőnyhöz juttatja őket.

A helyzet azonban közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Folyamatosan nő az adatéhség, az emberiség, és egyre inkább a gépek által is generált információ mennyiségének bővülése megállíthatatlannak tűnik.
 


Az EMC és az IDC közös piackutatása számszerűen is alátámasztotta a közismert trendet, miszerint folyamatosan gyorsulva növekszik az előállított adat mennyisége. Míg 2013-ban 4,4 zettabájt adat keletkezett, 2020-ban már a tízszerese, 44 zettabájt fog. Mindez azt jelenti, hogy durván kétévente megduplázódik az újonnan születő digitális információ mennyisége. Ráadásul a teljes adattömeg 85 százalékáért a vállalatoknak kell vállalniuk kötelezettséget vagy felelősséget.

Ennek a kihívásnak való megfelelést segítik hardver oldalról az olyan termékek, mint a most bejelentett, 12 TB kapacitású merevlemezek elérhetővé válása.

Cloud & big data

Képzeljen el egy országot, ahol két emberre jut egy megfigyelőkamera

De nem is kell elképzelni: Kína hamarosan ilyen lesz. Már most is közel 170 millió kamera figyeli az embereket a távol-keleti országban.
 
A magánszektorban az egyetlen út a sikeres üzletmenethez az ügyfélen keresztül vezet. Ha értjük, mit akar, igényeit hatékonyan és gyorsan ki tudjuk elégíteni, akkor nincs menekvés a növekvő bevétel elől.

a melléklet támogatója a TOPdesk

Hirdetés

Agilis módszerek a szolgáltatás-menedzsmentben

Számos szervezet hozott olyan stratégiai döntést, hogy mindent agilis módszerek alapján kell csinálni. Az a felismerés indokolta ezt, hogy az elégedett ügyfelek és egy működő végtermék fontosabbak, mint a folyamatok vagy szerződések. A szolgáltatásmenedzsment területén ez különösen lényeges.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.