Dinamikus HDR-t is támogat az új szabvány, az alacsonyabb felbontásokat pedig egészen durva képfrissítés mellett kezeli.
Hirdetés
 

Elég sávszélességgel rendelkezik a HDMI legújabb szabványa ahhoz, hogy akár 10K-s felbontású mozgóképes tartalom továbbítására is használható legyen. A standard mögött álló HDMI Forum a minap fedte fel a High-Definition Multimedia Interface 2.1-es változatát.

Minden, mi szemnek, fülnek vágya

Felbontások és képfrissítés tekintetében eléggé jövőtállónak ígérkezik az új standard. A 8K-s videók 60 Hz-es (azaz másodpercenként 60 képkocka) és a 4K-s filmek 120 Hz-es átvitele annak tekintetében mindenképpen elismerésre méltó, hogy napjainkban még csak éppen, hogy megkezdődött az utóbbira való átállás, de sokan még mindig csak most vásárolják életük első full HD-s megjelenítőjét.

A HDMI 2.1 még a videostreamek 48 Gb/s korlátjának túllépését is lehetővé teszi az úgynevezett Display Stream Compressionnel. A funkció lejátszás közbeni tömörítést kínál, amivel akár 128 Gb/s-os átviteli tempó is elérhető. Ez teszi lehetővé a 120 fps-os képfrissítés elérését egy 12 bites színmélységű 8K-s HDR videó esetében. És, ha ez még mindig nem lenne elég, ott van a 10K-s, azaz a 10 240×4 320 pixeles felbontás kezelésének lehetősége is.

A játszani szeretők körében biztosan egyöntetű lesz az öröm a HDMI 2.1 megjelenésekor. Különösen annak tükrében, hogy a frissítés nem fix, hanem változtatható (Variable Refresh Rate), amivel csökkenthető a lag és az úgynevezett stuttering jelenség. Ez az adatátvitel lassúságából bekövetkező képszakadozás, "dadogás", ami kifejezetten az irányított tevékenységek (jellemzően játék) során bosszantó.

Emellett megjelenik a dinamikus HDR (Dynamic HDR) támogatása. A High Dynamic Range, avagy nagy dinamikatartomány lassan szivárog le a csúcskategóriából a közepes szintű megjelenítők piacára, egyre többek számára hozva el az élményt. A HDR révén kontrasztosabb képet, élénkebb színeket láthat a néző, a sötétebb és világosabb részek is részletesek maradnak, anélkül, hogy túlszaturálttá válna a megjelenítés. Ennek dinamikus változata képes a megjelenített tartalomhoz minden pillanatban igazodni, megfelelő algoritmusok esetén fokozva a látványt.

Az audiofilek számára is tartogat érdekességet az új szabvány. Támogatja az enhanced Audio Return Channelt (eARC), amivel akár tömörítetlen 7.1-es hangrendszerek is meghajthatók, illetve az olyan, nagy bitrátájú hangrendszerek szerelmeseinek füle is kellemes bánásban részesülhet, mint a Dolby Atmos vagy a DTS:X.

Visszafelé kompatibilis

Mostanában felpörgő trend lett a régebbi standardok kivezetése. A régebbi USB-k csatlakozószinten elvesztették támogatásukat az új USB-C aljzatnak köszönhetően – és ezzel a soros busz még nem is járt olyan rosszul (bár az Intel eltüntetné a piacról). Az okostelefonok egyre nagyobb részéről viszont teljesen száműzik a mini Jack audiokimenetet, arra hivatkozva, hogy az túl nagy helyet foglal a készüléken.

Ezzel szemben a HDMI 2.1 visszafelé kompatibilis - portszinten. Így a jól ismert, trapéz alakú csatlakozó továbbra is velünk marad, az új kábelek is csatlakoztathatók lesznek a régebbi eszközökhöz. Utóbbi helyzetben természetesen a nagy képfrissítési lehetőségekről azért le kell mondani.

Noha a szabványt bejelentették, az első, azt natívan támogató termékek még nem jelentek meg a boltokban. Jelenleg különböző megfelelőségi teszteket végeznek rajta, ez a szakasz nagyjából kilenc hónapig tart. Amennyiben ezek gond nélkül lezárulnak, akkor 2018 végén, 2019 elején léphetnek a piacra az első, konzumer piacra szánt megjelenítők, melyek már HDMI 2.1-képesek.

Konzumer tech

Már nem a CIO-é a legjobban fizető IT-vezetői állás

Legalábbis Amerikában. A stratégiaalkotás és az IT-büdzsé menedzselése továbbra is az ő feladatuk, de eljött a specializálódás kora.
 
Hirdetés

Újra az ország legjobb startupjait keresi a Telenor

Ismét indul a Telenor Accelerate program. A résztvevőket többek között hat mentor, intenzív fejlesztőprogram és co-working iroda várja.

Ehhez is a felhőszolgáltatások adják a nagy lökést, teret adva a kísérletezéshez.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.